Teta Makri αρχική σελίδα έργα κείμενα-συνεντεύξεις βιογραφικό contact επικαιρότητα
11 Μαρτίου-24 Μαΐου 2015
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζει στο κοινό την έκθεση της Τέτας Μακρή, ομότιμης καθηγήτριας της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Στην έκθεση παρουσιάζεται η πρόσφατη δουλειά της καλλιτέχνιδας, των τελευταίων έξι ετών.
Η διεκδίκηση μιας προνομιακής σχέσης της εικαστικού με το τελάρο, και η διαρκής επαναπραγμάτευση του θέματος του μετιέ της ζωγραφικής, δεν εμποδίζει την Τέτα Μακρή να προσφεύγει παράλληλα στο video, στο λόγο, ή στην εγκατάσταση, συγκροτώντας έναν σύνθετο μηχανισμό σχολιασμού φαντασιακών συλλήψεων, ενεργοποίησης της μνήμης και παραπομπής στο βίωμα. Αυτός ο περίπλοκος ιστός αποσπασματικών, ελλειπτικών αφηγήσεων, με σαφή αναφορά τόσο στην ιστορία της ζωγραφικής όσο και στις ιστορίες των ανθρώπων, βρίσκεται στον πυρήνα του εικαστικού της διαβήματος.
Στο έντυπο που συνοδεύει την έκθεση, μπορεί κανείς να δει την διαφορετική προσέγγιση των έργων, που επιχειρείται από τους τέσσερις συντάκτες των κειμένων.
Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 11 Μαρτίου, στις 20.00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 24Μαΐου 2015.
Χώρος: Πτέρυγα «Κυριάκος Κρόκος»
Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαρτίου – 24 Μαΐου 2015
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9.00 – 20.00
Είσοδος ελεύθερη
Ξεναγήσεις από την Τέτα Μακρή θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 22 Μαρτίου και την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 στις 12.00.
Το απολεσθέν διαβατήριο του Ζέμπαλντ
Οδοιπορικό στη βόρεια Ιταλία; Αναζήτηση συμπτώσεων, ή εκ των υστέρων κατασκευή τους; Τακτοποίηση αναμνήσεων, ή αμφισβήτηση επιλογών; Εξιδανίκευση του παρελθόντος, ή νοσταλγία του μέλλοντος; Όλα αυτά έτσι, παρορμητικά, άτακτα, ανοργάνωτα.
Με αφορμή τον συγγραφέα G.W. Sebald, που έχασε το διαβατήριό του, τον Αύγουστο του 1987, στο Λιμόνε της λίμνης Γκάρντα και τη ζωή του, το Δεκέμβριο του 2001, στη στροφή ενός δρόμου στην ανατολική Αγγλία.
Με αφορμή μόνο, αυτό το κείμενο.
Τέτα Μακρή - Εκδ. Σαιξπηρικόν
ISBN 978-960-9517-68-3